Geboortekaart in opdracht

Het ontwerp in ontwikkeling van de geboortekaart.

Een geboortekaart is iets heel persoonlijks, ik kan me goed voorstellen dat je dat, als ouders, er ook in terug wil zien. Iedereen heeft een andere smaak en vindt andere dingen belangrijk. Bij een standaard geboortekaart van de drukker zijn de mogelijkheden en de variatie van kaarten vaak beperkt. Zo komen (aanstaande) ouders bij mij terecht voor een geboortekaart op maat. Ik vind het juist erg leuk om het persoonlijke aspect erin te verwerken en een ontwerp te maken wat aansluit bij het gezin en de wensen die zij hiervoor hebben.

Onlangs ontwierp ik weer een geboortekaart in opdracht.  Het ontwerp is uiteindelijk gedrukt op Oud Hollands papier.  Het is een openslaande kaart geworden, waarbij ik de sfeer van de voorzijde heb doorgezet aan de binnenzijde, tezamen met een leuke tekst en de gegevens van het gezin in passende typografie. De naam van het pasgeboren meisje heeft uiteindelijk ook op de voorzijde een mooie plek gekregen.

Hoe begin ik met een ontwerp?

Allereerst is het voor mij belangrijk goed te doorgronden wat de aanstaande ouders voor ogen hebben, wat ze mooi vinden en ook wat ze niet mooi vinden. Ook praktische zaken als het formaat, het type papier en de enveloppen waarin ze verstuurd worden, komen in de eerste fase ter sprake. Zo maak ik een ontwerp wat niet alleen digitaal, maar ook gedrukt goed tot zijn recht komt.

In dit geval hadden de ouders daar al goed over nagedacht en kreeg ik genoeg informatie om ermee aan de slag te gaan en kon ik al gauw wat schetsen laten zien. De insteek was dat het een fris, zomers en ‘girly’ geboortekaartje moest worden voor hun tweede dochter die het eind van de zomer op de wereld zou komen. En het liefst met een referentie naar het geboortekaartje wat ik voor hun eerste dochter ontwierp. Het stadsgezicht van Zutphen, waar dit gezin woont, heb ik daarom meegnomen en ook verwerkt in het ontwerp van deze kaart.

Dit is het andere geboortekaartje wat ik voor de eerste dochter van dit gezin ontwierp in 2014.

Qua kleuren zou deze geboortekaart nu een basis moeten krijgen van pasteltinten met daarbij een neon kleur. De prachtige luchten die je op mooie zomeravonden weleens ziet inspireerden me hierbij en is in het ontwerp letterlijk terug te zien. Aan de hand van foto’s van de kinderen, kregen de oudere broer en zus een plekje op de geboortekaart van hun nieuwe zusje. Deze persoonlijke aspecten tezamen met de afwerking maakt deze geboortekaart tot iets unieks.

 

Zou je ook een persoonlijk geboortekaart door mij willen laten ontwerpen? Met misschien een totaal andere insteek? Vraag me naar de mogelijkheden en neem vrijblijvend contact met mij op.

Ik ben erg benieuwd naar jullie wensen!